Libellen

Indrukwekkende vliegkunstenaars

Het fotograferen van libellen is de laatste jaren één van mijn grote passies geworden. En dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Hun sierlijke en kleurrijke verschijning, maar ook de levenscyclus die ze doormaken zijn zeer verrassend. Doorzichtige vleugels, complexe facetogen en hun aparte kop: allemaal elementen die het tot een bijzondere diersoort maken. Maar … hoe lieflijk ze er ook uitzien, het zijn echte rovers. Met hun briljante vliegkunst zijn ze zeer wendbaar en weten ze zonder veel moeite vliegen, vlinders en soortgenoten in de lucht te grijpen.

Het fotograferen van de libel in zijn omgeving, maar ook het maken van close-ups is een schitterende bezigheid. Vooral ’s ochtends vroeg, wanneer de insecten nog niet op temperatuur zijn, lukt dit bijzonder goed. Eenmaal opgewarmd wordt dat een ander verhaal; ze zijn dan moeilijk te benaderen. 
Voorlopig ben ik nog lang niet uitgekeken op deze acrobaten van het luchtruim en zal ik ze met mijn apparatuur proberen vast te leggen.

Libellen vormen een heel interessante groep insecten en bevolken de aarde al gigantisch lang, waarschijnlijk al meer dan 300 miljoen jaar. Dat is zelfs ver voordat de dinosauriërs op de wereld verschenen! Geen wonder dat deze insecten tot de verbeelding spreken.