Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)

Bijna een jaar geleden (okt. ’22) heb ik een tip gekregen van een locatie waar de bandheidelibel regelmatig voorkomt. Het heeft dus nogal een tijdje geduurd voordat ik de genoemde hotspot heb kunnen bezoeken, want deze libel vliegt vooral in de maanden juli-september. Toch is het een schot in de roos geweest om op donderdag 7 september de omgeving daar te verkennen. Tot mijn grote verbazing tref ik de eerste bandheidelibelle al na een klein kwartier aan en daar is het niet bij gebleven. Ik heb het idee dat er tientallen exemplaren actief waren.

En wat een bijzondere libellesoort is dit! De prachtige kleuren en de vlekken in de vleugels geven dit insect een geweldige uitstraling. Deze kleine heidelibellensoort kent een vleugeltekening die bij geen andere libellesoort voorkomen. De pterostigma’s zijn groot, bij de mannetjes rood, terwijl de vrouwtjes ze in het geel hebben. De poten zijn geheel zwart.
Ik ontdek tijdens mijn speurtocht dat de libel graag de omgeving bespiedt vanaf de bloeiaren van de smalle weegbree. Plat om mijn buik liggend heb ik heel wat foto’s met een laag standpunt kunnen maken.

Bandheidelibel