De wolf

De wolf is misschien wel het meest besproken dier in Nederland van de laatste jaren. Er komen al langere tijd (zowel positieve als negatieve) berichten in de media over dit roofdier dat zich definitief in Nederland en dat zich inmiddels ook op de grens van Friesland en Drenthe gevestigd heeft.

Op dinsdag 14 november kwam ik voor het eerst oog in oog te staan met een wolf in de Nederlandse natuur. Ik had in de weken daarvoor de meldingen van waarnemingen van een jong dier (vrouwtje, 7 maanden oud) in het Drents-Friese Wold gevolgd. Dit dier scheen overdag te jagen op muizen.
Ik heb getwijfeld of ik een bezoekje aan de locatie zou brengen. In principe ga ik liever niet af op meldingen waar de fotografen in rijen opgesteld staan. Maar tegelijk speelde bij mij toch ook het gevoel dat dit misschien wel de enige kans was om dit dier echt in het wild te kunnen zien.
Toch ben ik maar gegaan. Kort na aankomst op de locatie waar ik dacht dit dier te zien kreeg ik haar al in beeld. Een in het “wild” levend exemplaar van 7 maanden oud (vrouwtje), maar totaal niet mensenschuw. Ze kwam gedurende het uurtje dat ik daar aanwezig was heel dichtbij (op nog géén 15 meter) en was totaal niet onder de indruk van ons als fotografen. Misschien kwam dit ook door het feit dat er maar vijf fotografen aanwezig waren, die zich allemaal respectvol opstelden.

Toen de wolf na een kwartiertje weer verder van ons verwijderd was stonden we elkaar verbluft aan te kijken en waren we diep onder de indruk van het fantastische moment. Dat de regen met bakken uit de hemel kwam deerde ons niet. Mooier zou het niet worden. Wat een belevenis!

Oog in oog met de wolf