De woudaap (Ixobrychus minutus)

Tijdens onze zomervakantie in Oostenrijk hebben we op onze camping aan de Ossiacher See een bijzondere ontmoeting met de woudaap. Deze schuwe vogel met zijn reigerachtige uiterlijk zie ik op een dag in de moerasachtige omgeving van het Bleistätter Moor (aangrenzend natuurgebied bij het meer).
Maar enkele dagen na mijn eerste waarneming blijkt de vogel ook in de rietkragen van onze camping te verschijnen. Wanneer ik op een ochtend een exemplaar recht voor onze kampeerplek in het riet zie afdalen grijp ik de telelens en probeer ik het dier te fotograferen. Jammer genoeg mislukt dit op dat moment, de vogel laat zich niet zien.
Tot op een avond er plotseling twee meisjes van andere campinggasten bij onze caravan komen en mij vertellen: “Meneer, u moet komen! De vogel is terug en zit bij ons!” Dus niet getwijfeld en meteen loop ik naar de bewuste plek. Al loerend met het hele gezin daar ontdek ook ik de bijzondere verschijning in de lage takken van het struikgewas en het riet en weet ik een serie foto’s te maken. Een prachtig moment, zowel voor mij als het gezin dat nog nooit van de woudaap had gehoord.

Woudaap