Vuurlibel, man

Als alles samenvalt ….
Wat bezielt die natuurfotografen toch om er voor dag en dauw op uit te trekken? Om vervolgens urenlang door natuurgebieden rond te zeulen met een loodzware tas met apparatuur op de rug. Alles voor dat ene moment, voor die perfecte foto?
Mensen met dezelfde passie als mij snappen dit. De vroege ochtend is verreweg het beste moment van de dag om natuurfoto’s te maken. Alles ademt rust, er is geen verstoring. Het licht is zacht. De kans dat alles samenvalt in die ene perfecte foto is dan zeker het grootst.

Tijdens mijn omzwervingen in de buitenlucht probeer ik op mijn eigen manier de natuur in al haar schoonheid te vangen. Natuurfotografie en natuurbeleving gaan bij mij hand-in-hand. Het buiten kunnen zijn, ronddwalen en daarbij de natuur om je heen te beleven, te leren begrijpen en kennen en dit ook nog eens vast te kunnen leggen. Elementen die er voor zorgen dat je even helemaal los raakt van de dagelijkse werkzaamheden.

Jagers van beelden.
Als natuurfotograaf ben je regelmatig getuige van een unieke ontmoeting of gebeurtenis, vaak totaal onverwacht. Zo’n ademloos moment waarin je zelfs vergeet de juiste instellingen van je camera toe te passen. Gewoon omdat je even blokkeert. Dat ene moment waarin het intense geluk schuilt van een natuurfotograaf. De jager van beelden. Met de beelden die je op dit soort momenten schiet bouw je een bibliotheek van herinneringen op.
Maar vergeet niet dat je vaak thuiskomt met weinig aansprekende foto’s of met helemaal niets. In ieder geval niet de beelden die je had willen maken. Want niet elke foto die je schiet is meteen een prachtplaat.

Voorwaardelijk ….
Apparatuur is voor deze liefhebberij niet alles bepalend! Natuurlijk helpt het wel. Maar gewoon op het juiste moment op de juiste plek te zijn kan al genoeg zijn. Het helpt ook enorm wanneer je je als natuurfotograaf verdiept in zaken als gedrag, weersverschijnselen, jaargetijden, biotopen enz. Dat je weet wat je kunt verwachten wanneer je op pad gaat. En dat je  bij wijze van spreken het beeld dat je wilt schieten al in je hoofd hebt gevormd.

Blauwborst

Fryske roots …..
Opgegroeid in de ‘Fryske Wâlden’ raak ik als boerenzoon van jongs af aan vertrouwd met het leven op het platteland en de verbondenheid met de natuur. Het oostelijk deel van Friesland ken ik als mijn broekzak. De meeste foto’s heb ik dan ook dicht bij huis gemaakt. Favoriete natuurgebieden die ik regelmatig bezoek zijn de bossen van Beetsterzwaag en Olterterp, de Leyen, Wijnjeterper Schar, Duurswouder heide, de Deelen, Lauwersmeergebied, de Mersken, Veenklooster, Bûtenfjild enz.

Veel plezier bij het bekijken van mijn beelden.

Reageren: info@willemhoogsteen.nl

Apparatuur:
Camera’s:       Sony A7 iii, Sony DSLR A 57 en Canon D70

Objectieven:
Sigma: 10-20 mm 1:3,5 DC HSM, 17-35 mm 2.8 – 4.0 EX, 105 1:2.8 DG Macro EX,
Canon: EF 500 mm 1:4 L IS USM, macro  EF 100 mm 1:2.8 L IS USM,
Extender EF 1.4x II
Laowa: 25 mm f/2.8 2.5-5x macro
Tamron: 28 – 75 mm f 2.8 DI III RXD, 18 – 200 mm 3.5-6.0, 150-600 mm 5.0-6.3

Filterset:     Benro Universal set
Statieven:   Sirui T-2004XL met E-20 Balhoofd, Manfrotto Monopod,
Hama Omega Carbon III met schommelkop, Joby Gorillapod
Flitser:          Sony HVL-F42AM
Schuiltent: Buteo Stealthgear