Vuurlibel, man

Fryske roots ….. 
Opgroeiend in de ‘Fryske Wâlden’ raak ik als boerenzoon van jongs af aan vertrouwd met het leven op het platteland en de verbondenheid met de natuur. Al vanaf mijn jeugd ben ik heel geïnteresseerd in alles wat zich in de natuur afspeelt. Dat wordt nog meer versterkt in de jaren 80/90 wanneer ik zelf camera’s in mijn bezit krijg. Wat een plezier heb ik beleefd met de Praktica LTL3 en enkele Minolta-modellen. Met de komst van digitale fotografie verandert in het begin van de 21e eeuw alles en wordt het schieten van veel beelden voor iedereen bereikbaar. 

Werkgebied. 
De meeste foto’s maak ik dicht bij huis, vooral in het oostelijk deel van Friesland. Deze regio ken ik als mijn broekzak. Voor mij geen verre ritten om een bepaalde soort te kunnen scoren, met het risico tegelijk met een leger aan fotografen hetzelfde plaatje te schieten.
Favoriete natuurgebieden die ik regelmatig bezoek zijn de bossen van Beetsterzwaag en Olterterp, de Leyen, Wijnjeterper Schar, Duurswouder heide, de Deelen, Lauwersmeergebied, de Mersken, Veenklooster, Bûtenfjild enz.
 

Waarom natuurfotografie? 
Voor mij biedt natuurfotografie een prachtige gelegenheid alles even naar de achtergrond te dringen en heerlijk op te gaan in deze hobby.  
Tijdens mijn omzwervingen probeer ik op mijn eigen manier de natuur in al haar schoonheid te vangen. Natuurfotografie en natuurbeleving gaan bij mij hand-in-hand. Het buiten kunnen zijn, ronddwalen en daarbij de natuur om je heen te beleven, te leren begrijpen en kennen en dit ook nog eens vast te kunnen leggen. Elementen die er voor zorgen dat je even helemaal los raakt van de dagelijkse werkzaamheden. 
De vroege ochtend is verreweg het beste moment van de dag om natuurfoto’s te maken. Alles ademt rust, er is geen verstoring. Het licht is zacht. De kans dat alles samenvalt in die ene perfecte foto is dan zeker het grootst. 
 
Als natuurfotograaf ben je regelmatig getuige van een unieke ontmoeting of gebeurtenis, vaak totaal onverwacht. Zo’n ademloos moment waarin je mogelijk zelfs vergeet de juiste instellingen van je camera toe te passen. Gewoon omdat je even blokkeert. Dat ene moment waarin het intense geluk schuilt van een natuurfotograaf. Met de beelden die je op dit soort momenten schiet bouw je een bibliotheek van herinneringen op. 
Maar vergeet niet dat je vaak thuiskomt met weinig aansprekende foto’s of met helemaal niets. In ieder geval niet de beelden die je had willen maken. Want niet elke foto die je schiet is meteen een prachtplaat.

Blauwborst

Voorwaardelijk …. 
Apparatuur is voor deze liefhebberij niet alles bepalend! Natuurlijk helpt het wel. Maar gewoon op het juiste moment op de juiste plek te zijn kan al genoeg zijn. Het helpt ook enorm wanneer je je als natuurfotograaf verdiept in zaken als gedrag, weersverschijnselen, jaargetijden, biotopen enz. Dat je weet wat je kunt verwachten wanneer je op pad gaat. En dat je  bij wijze van spreken het beeld dat je wilt schieten al in je hoofd hebt gevormd. 



Veel plezier bij het bekijken van mijn beelden.

Reageren: info@willemhoogsteen.nl