Paardenbijters in het Bûtenfjild.

De naam doet het ergste vermoeden, maar de paardenbijter (Aeshna mixta) is in werkelijkheid een onschuldige libelle met ook nog eens een indrukwekkend mooi uiterlijk. Deze libelle, uit de familie van de glazenmakers, bijt ook zeker geen paarden maar jaagt in de buurt van vee op insecten.
Ik kom deze soort begin september tegen in het Bûtenfjild, tussen Hurdegaryp en Mûnein. Verschillende mannetjes vliegen heen en weer boven stilstaand water in de sloten en poelen van dit gebied. Ze schuimen constant hetzelfde gedeelte van de sloot/poel af, op jacht naar insecten. Soms is een uithaal nodig naar een passerende libel (soortgenoot of niet), maar al vlot zijn ze weer op hun positie. Vliegbeelden zijn door hun voorspelbare vliegrichtingen dan ook goed te maken.
Op zeker moment ontdek ik verscheidene mannetjes die rustend hangen in wilgenstruiken die langs de oever staan. Waar andere libellen midden op de dag altijd enorm schuw zijn en wegvliegen wanneer je te dichtbij komt laten deze exemplaren zich zonder probleem fotograferen. Zelfs tot op een paar centimeter kan ik ze benaderen en close-ups maken. Dit resulteert in een mooie fotoserie.

Paardenbijter