April en begin mei regelmatig te zien, het oranjetipje. Een prachtige vlinder die het best te vinden is op kleine weiden in de buurt van bosranden. Het mannetje is met zijn feloranje vleugelpunten duidelijk te herkennen. Het vrouwtje is met haar witte kleuren nog eenvoudig te verwarren met de familiegenoten van de familie waaronder ze vallen: de witjes. De onderkant van de vleugels zijn bij beide exemplaren prachtig groenig geschakeerd.

De serie foto’s hieronder is  gemaakt in het Wijnjeterperschar, op een weilandje waar veel pinksterbloemen voorkomen. De pinksterbloem is de waardplant bij uitstek; daarop zet het vrouwtje meestal één eitje af, waaruit zich na ongeveer 10 dagen een rups ontwikkelt. Deze eet zich vervolgens rond van de bloemen en zaden van de plant. Eenmaal volgroeid zal de rups een boomwal gaan zoeken, om daar te overwinteren als pop. Hieruit verschijnt in een volgend voorjaar weer een prachtige imago.

Bekijk van deze boeiende vlinder ook eens dit filmpje!

Oranjetipje