Het Fochteloërveen is een natuurgebied van 2500 ha groot en staat bekend als één van de best bewaarde hoogveengebieden van Nederland. Elk jaar bezoek ik dit unieke natuurgebied minstens een keer. Verschillende vogelsoorten zie je er steevast: roodborsttapuit, tapuit, geelgors, grasmus, geoorde fuut en blauwborst, om er maar een paar te noemen.
Tijdens mijn bezoek op maandag 26 april tref ik naast de genoemde soorten tot mijn verrassing een paartje paapjes (Saxicola rubetra) aan. De soort is gemakkelijk te verwarren met de roodborsttapuit (Saxicola rubicola). Het paapje is daar ook familie van, maar toch herken je de vogel  duidelijk wanneer je goed kijkt: de felle wenkbrauwstreep is onmiskenbaar.
De paapjes zijn deze ochtend druk aan het fourageren: ze duiken daarbij van de paaltjes of afrastering de berm in, op zoek naar insecten in het ruige gras.

Gedurende de dag wordt het warmer. Dé kans om adders en/of ringslangen te spotten. De laatste soort weet ik te vinden, liggend in de zon, tegen een dorre boomstronk aan. Wanneer ik dichterbij kom, begint het dier te blazen. Maar al gauw komt de slang tot rust, daarbij constant met de tong de omgeving aftastend. Ik kan een aantal mooie close-ups schieten.

Wat is het Fochteloërveen toch een fantastisch gebied.

Fochteloërveen, 26 april