In de maand februari kan heel Nederland genieten van een korte maar stevige winter. Overal in Friesland wordt geschaatst , o.a. dankzij het stopzetten van de bemaling. Leuk allemaal (ik ben ook een echte winterliefhebber), maar funest voor enkele vogelsoorten. En zeker voor de ijsvogel. Ik heb inmiddels berichten gehoord dat 1/4 tot 1/3 van de ijsvogelpopulatie het in het noorden niet heeft overleefd.

Maar….. tot mijn grote vreugde leeft het ijsvogelpaar op mijn vaste locatie nog. Wanneer ik daar halverwege maart eens een kijkje neem, ontdek ik het stel.
In de laatste week van maart ben ik vanuit mijn schuilhut getuige van de eerste paringsrituelen. De vogels zijn druk bezig een geschikte nestplaats te vinden en boren zich om beurten met hun snavels in de oever. Ook verkennen ze de oude nestgangen van vorige jaren. Het kan best zijn dat ze één van deze pijpen weer kiezen om dit jaar in te gaan broeden.

Ik heb geprobeerd wat ‘duik- en vliegbeelden’ vast te leggen. Maar dat is een hele opgave. Een leuk projectje voor de komende tijd.

Ze leven nog . . .