Waarnemingen mei 2023

Het voorjaar van 2023 kenmerkt zich door vrij lage temperaturen en behoorlijk veel wind, meestal vanuit noordelijke tot noord-oostelijke richting. De natuur komt dan ook traag op gang. Bijkomend voordeel is wel dat niet alles al weer binnen een paar weken is uitgebloeid of volledig groen is.

Tijdens de maand maak ik echter op fotografiegebied genoeg mee.

Adder
Eén van de hoogtepunten van dit voorjaar is wel het kunnen vinden van verschillende adders, die zich in windvrije locaties proberen op te warmen om zo hun rooftochten te kunnen ondernemen. Wanneer deze beesten zich liggen op te warmen zijn ze vrij gemakkelijk te fotograferen, zonder ze te verstoren. De adders vind ik in het Dwingelder veld en het Fochtelooërveen.

Das
Dan een soort die ik al lang eens voor de lens zou willen krijgen, de das. Daar moet je dan wel wat voor doen, namelijk laat in de avond op pad gaan. Deze nachtdieren komen op zijn vroegst rond de schemer uit hun hol.
Tijdens een korte meivakantie in Zuid-Limburg ontdekken we verschillende nesten in vooral zogenaamde “holle wegen”. Het uitgegraven zand ligt vaak opgehoopt half op de paden en deze plekken zijn dan ook niet te missen. Duidelijk te zien dat deze holenstelsels bewoond zijn, ook door de verse pootafdrukken die in het zand staan.
Wanneer ik op een avond besluit bij één van de nestingangen te posten is het eigenlijk binnen een halfuurtje raak. Een volwassen dier komt voorzichtig te voorschijn, snuffelt wat in de nestingang en heeft mij waarschijnlijk al gauw geroken, want het beest verdwijnt weer naar binnen. Diezelfde avond heb ik bij een ander nest ook nog twee waargenomen, maar de lichtomstandigheden waren nu zo slecht dat ik niet de moeite heb genomen er een foto van te schieten. Ook een jong komt nog eens enthousiast tevoorschijn, blijft midden op het pad op zo’n vier meter voor mij stokstijf staan om vervolgens het ‘dassen’pad te kiezen.

Samaragdlibel
Een andere waarneming waar ik in alle rust van heb kunnen genieten is het uitsluipen van een smaragdlibel. Nou is dat uitsluipen ietsjes overdreven; de libel is op het moment dat ik dit ontdek nét uit het larve-lichaam gekropen. Ik zie hoe de libel roerloos hangt en zich laat opdrogen. Na een behoorlijk poos worden de vleugels gespreid en uiteindelijk vertrekt de wonderschone libel.

IJsvogels
Mijn telkens terugkerende belangstelling voor de mooist vogel van Nederland levert de gebruikelijke taferelen op. Op mijn vaste locatie maak ik in de maand mei weer mee dat een compleet nest jonge ijsvogeltjes opgroeit en uitvliegt. Prachtig dat het de laatste jaren zo goed gaat met de ijsvogel.

Verder zie je hieronder nog enkele ander beelden, zoals die van de bruine korenbout, de oeverlibel en een rovende glassnijder. Deze foto’s zijn gemaakt in de Deelen.

Waarnemingen mei 2023