De kerkuil is een nachtdier, die je overdag eigenlijk niet te zien krijgt. De enige manier om ze in het licht te spotten is ze te betrappen op hun slaap-locatie. Sloom zitten ze dan met de ogen dicht verstopt op zo’n plek.
Maar na schemering beginnen ze in hun element te komen en moet er gejaagd worden. Kijk, dan wordt het interessant. Maar ja…. hoe moet je daar dan foto’s van maken.
Daar hebben ze in Barchem, bij Hans Menop en Cees Uri van Noctua Nature Hides een prachtige oplossing voor gecreëerd: een verlichte schuurzolder waar kerkuilen broeden en dagelijks een paar muizen kunnen scoren. Ze hebben op het erf ook nog een plek waar steenuilen verblijven.

Voor Bert en mij een uitdaging om deze unieke setting te bezoeken. Maar over de telefoon waarschuwt Hans al dat het seizoen van de kerkuil dit jaar met anderhalve maand is vervroegd en dat de jongen al volgroeid zijn. Er is nog wel wat actie waar te nemen, maar niet als in de tijd van het grootbrengen van de jongen.
Vol goede moed gaan we om 20.30 in een goed uitgeruste schuilplaats zitten, met het uitzicht op de zolder met attributen. De muizen worden klaargelegd, terwijl de spanning stijgt. We moeten veel geduld hebben; om elf uur komt het de eerste kerkuil een muis halen. Binnen enkele seconden wordt deze prooi van een overhangende balk gehaald en meegevoerd naar de kerkuilenkast. We hebben geen kans hierop scherp te stellen, laat staan een foto te schieten.
Om 11.45 uur vliegt er een kerkuil door het gebinte van de schuur, om zich even later weer in de duisternis terug te trekken.
Rond tweeën hebben we eindelijk meer geluk. Een uil vliegt rond en vindt in het kunstlicht tussen enkele balken een plek om de boel te verkennen. We kunnen enkele beelden schieten. Kort daarop daalt het beest af naar een schot van oude hoeten planken, vindt daar zijn muisje en is weer weg. Weer hebben we enkele foto’s kunnen maken, maar het houdt allemaal niet over.
Dit was ook meteen de laatste actie. We zijn blijven wachten tot 4.30 uur. Het wordt dan al licht in het oosten en de merels beginnen hun lied. Tijd om in te pakken en het licht op de zolder uit te schakelen.

Later appen we met Hans en vertellen dat het qua actie wat tegen viel; er zijn maar twee muizen gehaald. Meldt Hans later doodleuk dat alle prooidieren die ochtend verdwenen zijn. Wij verdenken de uilen dat ze zijn blijven wachten tot wij het licht uitdeden en vertrokken. De stiekemerds! Geheimzinnige beesten.

 

 

Kerkuilen op zolder