De mooiste maanden voor wat betreft de vogelfotografie (april t/m juni) hebben voor mij weer een aantal verrassingen opgeleverd. Niet alleen de zoektocht naar het nest van een zwarte specht wordt beloond, ook dat van de middelste bonte specht is toegevoegd aan mijn waarnemingen. Twee weken lang heb ik beide soorten regelmatig kunnen volgen. Inmiddels zijn van beide nesten de jongen uitgevlogen. Vooral de verschijning van een de zwarte specht maakt indruk; met zijn grootte van ruim 50 cm is het de grootste specht van Nederland. Terwijl de middelste bonte spechten veel meer af en aan vliegen is geduld hebben bij het nest van de zwarte spechten echt noodzakelijk. Soms gaan er een aantal uren voorbij voordat de jongen weer gevoerd worden. De jongen hangen in de laatste dagen van hun verblijf reikhalzend uit het nest te schreeuwen. Een prachtig gezicht.

Alle spechtensoorten heb ik inmiddels kunnen fotograferen. Zie de foto’s hieronder.

Spechten