Tijdens het hemelvaartweekend van 2017 hebben we een bezoek gebracht aan Helgoland en het ernaast gelegen eilandje Düne. Voor natuurfotografie vormen deze twee mini- eilandjes in de Noordzee, zo’n 7o km uit de Duitse kust, een  waar walhalla. Met name de Jan-van-genten, de zeekoeten en de talrijke zeehonden (zowel de grijze als de gewone) zijn van dichtbij voor de lens te krijgen. Vooral in juni, het broedseizoen, zijn er prachtige plaatjes te schieten. Naast fotografie valt er op de eilandjes ook te genieten van de zee, de stranden en de rode rotsen die als kliffen oprijzen vanuit zee. Voorwaarde is wel dat het weer goed is. Bijkomend voordeel is dat Helgoland een belastingvrij shopeiland is. Al met al was het voor ons zeer bijzonder lang weekend, een aanrader.

De onderstaande foto’s geven je een indruk van de eilanden:

Op de rode rotsen broedt sinds de jaren negentig van de vorige eeuw een aanzienlijke kolonie Jan-van-genten (Morus bassanus). Deze vogels zijn op geringe afstand te bewonderen en zijn zeer fotogeniek. De tekening van de kop/snavel is prachtig, maar ook het gedrag (de paringsrituelen o.a.) maken het tot een bijzonder beest om te fotograferen.

Op Düne liggen dagelijks groepen gewone zeehonden (Phoca vitulina) en grijze zeehonden (Halichoerus grypus) te luieren in de zon. Ze zijn goed te benaderen en dus prachtig te fotograferen.

Tot slot nog enkele beelden van een eidereend Somateria mollissima) met kuikens, zeekoeten (Uria aalge) en meeuwen.

 

Helgoland