In de maanden april en begin mei is het te koud voor de tijd van het jaar geweest. Pasen en koningsdag waren zelfs kouder dan Kerst 2016. Toch heb ik niet stilgezeten. Twee momenten zal ik niet snel vergeten: het fotograferen van de gele kwikstaart in tulpenbollenvelden in de Noordoostpolder en het kunnen vastleggen van de draaihals, een vrij zeldzame verschijning in Nederland.

De gele kwikstaart (Motacilla Flava) komt vaak voor in akkerbouwgebieden, zo ook in tulpenbollenvelden. Waarom tulpenbollenvelden zou je denken? De reden is vrij eenvoudig: de gele kwikstaart zoekt z’n voedsel op akkers en maakt z’n nest op de grond. Wat is er nu handiger om dat tussen de stelen van bijv. tulpen te doen? Deze bloemen worden gekopt zo rond eind april en begin mei. Daarna worden de akkers met rust gelaten tot eind juni. Genoeg tijd voor de gele kwik om een legsel uit te broeden.
Het maken van foto’s van kwikstaarten op de uitkijk op een tulp staat al tijden op mijn bucketlist van must haves. Eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in; deze setting leek me bijna onhaalbaar. Maar wat schets mijn verbazing: met één bezoekje aan de NOP kon ik foto’s schieten van dit prachtige vogeltje, uitkijkend vanaf een tulp. Ik ga zeker nog eens terug, maar ja…. dan moet ik wachten tot volgend jaar!

De draaihals (Jynx Torquilla) is een trekvogel die Nederland in het voorjaar wel eens wil aandoen. Soms broeden ze hier, het gaat om hooguit enkele tientallen broedparen per jaar.
De draaihals is met zijn bruine camouflagekleuren een heel ander soort specht dan de grote bonte specht. In Nederland vooral als zeldzame doortrekker te zien en staat op de rode lijst. Hij nestelt in boomholten, vooral in berken. Alleen tijdens de broedperiode zitten draaihalzen vaak, zoals de andere spechten, tegen een boomstam; de rest van het jaar vooral op de grond. Draaihalzen foerageren op de grond in schrale zandgronden en leven van mieren. Ze overwinteren in Afrika ten zuiden van de Sahara. De draaihals dankt zijn naam aan de flexibele hals, die in vreemde kronkels gedraaid kan worden.
Het is bijzonder dat ik deze soort heb gefotografeerd. In een struik op een parkeerterrein in de Onlanden (Groningen) zag ik een lichtbruine vogel zitten, waarvan ik niet kon bepalen om welke soort het zou kunnen gaan. Pas met mijn telelens werd het me duidelijk dat het om een draaihals ging. Topmoment!

Mei 2017